onsdag 11 april 2012

Nässelsoppa

Eftersom vi sett att nässlorna börjat växa gjorde vi idag en enklare variant av nässelsoppa. Ingredienserna som ingick var få; nässlor, vatten och gräslök. Resultatet blev vackert att se på men saknade fyllighet och smak. Den värmde däremot bra och var mycket enkelt att göra. Det är egentligen bara överflödigt med salt, buljong, vetemjöl och grädde...

Vår skörd av nässlor som först sköljdes


Och sen lät kokas i 5 minuter


Nässlorna kramades ur och finhackades tillsammans med gräslök


Allt frästes i pannan (utan smör så detta moment var värdelöst) och späddes ut med vatten


Resultatet! Nässlorna och gräslöken la sig fint på botten

2 kommentarer:

  1. Ser mumsigt ut! Obs att nyttigheten med nässelsoppa ligger i vätskan! Allt prat om nyttighet kommer från att det är bland de första primörerna och därför ansågs gott mot bakgrund av vinterns ensidiga gröt- fettkost (förr i tiden!). Dessutom förstörs vitamin C om man steker/kokar nässlan.
    Nässslor är däremot kväverika och kan orsaka lös mage.
    Ett tips är att fånga ogräset våtarv (Stellaria media) och fräsa det i arméns hudsalva! Smakar helt OK. Våtarven är den ”nyttigaste” av alla svenska gröna växtdelar.
    Tips från en Besserwisser!

    SvaraRadera
  2. Nässlor kan plockas utan att ni bränner er genom att ta dom "underifrån" på skaftet utan att nudda bladen. Ryck dom inte utan plocka litet av det som kommit upp just nu. Dom klarar den "beskärningen". ;)
    Hälsar
    Plupp

    SvaraRadera