måndag 30 april 2012

Möte med Stefan Källman

I fredags hade vi inte bara mösspåtagningen att se fram emot utan också ett spännande möte med överlevaren Stefan Källman. Han har bl.a. skrivit böckerna Vilda växter som mat och medicin, Första överlevnadsboken, Första hjälpen i vildmarken, Överleva på naturens villkor och Hanbok överlevnad. Listan kan göras lång och han kan minst sagt ämnet överlevnad.

Vi möttes på Jordbruksdepartementet bredvid Rosenbad. Stefan hade köpt goda wienerbröd och tillsammans med en kopp espressochoco som Stefan själv rekomenderade, satte vi oss ned och diskuterade vårt projekt. Vi fick höra många intressanta, och ibland lite otäcka, historier från Stefans alla utflykter. Allt från svältmarscher i Sverige, expeditioner långt borta i Sydamerika till att coacha en kostymklädd Robert Aschberg att överleva 72 timmar i skogen.

Vi fick många idéer och tips till vår överlevnadsvecka. Saker som att alltid gå runt med en nödask i bakfickan, hur viktigt struktur är, att man ska lämna både yxa och såg hemma, hur man motverkar illamående och de bästa växterna att äta.

På fredag, den 4:e maj, kommer vi återigen träffa Stefan för att ute på Kärsön lära oss känna igen växter. Det är lätt att läsa om växterna i boken men väldigt mycket svårare att hitta dem ute i naturen. Det kommer bli väldigt lärorikt med hjälp från ett sant proffs.

Stefan har hjälpt oss otroligt mycket och gett oss perspektiv på det här med överlevnad. Det är viktigt att vi har kul! Det handlar inte om självsvält och det gäller att vi inte gör det för svårt för oss.

Kira, Minna, Elin och Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar