fredag 9 december 2011

Att göra upp eld

Att kunna göra upp eld är en av de viktigaste kunskaperna man behöver kunna i vildmarken. En eld ger värme, ljus och trevnad och kan också fungera som livräddare i nöd och svåra situationer.

Viktigt är att ha med sig tändstickor, välja lämplig eldningsplats så man slipper rök i ansiktet och att använda bra ved. Används fel ved brinner den dåligt, ryker fruktansvärt och slocknar i värsta fall.

Val av läger- och eldningsplats
När du hittat vatten och lä blir nästa fråga att ställa sig själv om det finns tillräckligt med ved i närheten. Man ska undvika lågvuxen gran- och tallungskog vilken oftast är planterad och bara innehåller begränsande mängder dött virke. Istället ska man söka sig mot gammelskogen, t.ex. mot kullar, åsryggar och myrområden. Där finns det ofta gott om torra kvistar och nedfallna granar.

Brasan ska placeras så att vinden blåser bort röken från lägerplatsen. När det är vindstilla bör man undvika platser där det är dåligt drag, annars får man sur rök i ansiktet, hosta och rinnande ögon.

Man ska såklart inte elda om skogen är farligt torr, inte heller när det blåser hårt och verkligen inte i en kombination av de två. Man ska inte elda på rötter, nära en myrstack, stubbe eller på berghällar. En idé kan vara en ring av stenar runt elden eller våt sand som stoppar glödspridningen effektivt. Det säkraste är att elda på grus eller sandmark.

Ved
Vi kommer vistas i en granskog och där hittar man alltid torr ved i form av torra kvistar eller nedfallna grenar. Det är faktiskt enklast att göra upp en eld i granskogen.

Det finns en huvudregel som säger lätt ved är bra ved, tvng ved är dålig ved. MEN hittar man tunga granstubbar som dryper av kåda är de undantag och rena bomberna i brasan. Röken blir dock kolsvart och bör inte andas in.

Lägger man kvistade stockar i hela längder bredvid varandra har man en brasa som kallas nying (se bild nedan). Den avger inte så mycket ljus, brinner länge och är enkel att laga mat på.


Nying

Det bästa är att såga och klyva stockarna i mindre delar. Då lyser och värmer elden bättre. Är stocken bara halvtorr har en oftast ett lager tjock bark kvar, den kan man skrapa av.

TändningHär är det lätt att göra fel och tålamod är en dygd! Ett vanligt fel är t.ex. att man alltför snabbt försöker få eld på tjocka kvistar när man egentligen ska lägga fokus på att samla ved och bygga upp bålet. Man bör bygga upp en hög av stickor på ett lager av tjockare kvistar så att man undviker kontakt med den fuktiga marken. Kvistarna man eldar med får inte stå för tätt - utan syra, ingen eld. I fuktig väderlek behöver man snustrorrt material att tända med. Torr näver (se bild nedan), tunna träpinnar och torrt gräs är de mest effektiva.


Torr näver - bark från björk
Nå, man kan sammanfatta informationen till tre gyllene regler vid eldning och dessa är:
  1. Ha tålamod och lägg ner tid på anskaffning av bra ved och bygg upp brasan ordentligt

  2. Ha alltid torr näver och tändstickor (helst i vattentät förpackning)

  3. Lämna så lite spår efter dig som möjligt
Praktiska övningar som vi måste genomföra innan vår överlevnadsvecka är att göra upp eld under olika förutsättningar. Att få igång en livsviktig eld är såklart något vi inte får misslyckas med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar