torsdag 24 maj 2012

Utvärdering

Idag har vi haft projektredovisning för de yngre årskullarna! Efteråt fick de prova på att smaka granbarrste och även lite rötter vilket de inte verkade tycka var så gott...

Vad har vi då lärt oss av vårt projektarbete och vad har vi faktiskt kommit fram till? Vilka förutsättningar behövde man för att kunna överleva ute i skogen?

Vi har framförallt lärt oss mycket om hur våra kroppar fungerar. Det är också en enorm trygghet att veta att vi skulle överleva om vi sattes i en riktig situation. Hemma får vi ofta huvudvärk om vi missar en måltid men ute i skogen kände vi knappt av av någon, om än väldigt lite första dagen. Fettnedbrytningen började redan dag 2 enligt urinsticksen vi använde oss av och innebär att vi redan då började ta av fettreserverna. Blodtrycket och pulsen som vi mätte höll sig ganska stabila.

Det var konstigt att vi var så pass kräsna till maten som vi faktiskt var ute i skogen. Vi hade innan trott att vi skulle slåss om maten och t.o.m. kunna döda djur för att vi skulle vara så hungriga men vi kände ingen hunger överhuvudtaget. Vi mådde dåligt men när vi väl började röra på oss gick det över och antagligen berodde det på att vi kommit in i ett stadie som kallas fältkoma. Det innebär att vara håglös och inte känna lust för att göra någonting. Vi kände oss väldigt lugna och utmattade men eftersom matlusten hade försvunnit så blev det på nåt sätt enklare. Det kändes nästan att man skulle kunna fortsätta ett bra tag till men då hade väl våra kroppar kollapsat.

Vi har fått stor lärdom om naturen och hur den fungerar. Det finns många fler ätbara växter än vad vi i början trodde att det fanns och många kan man även använda för medicinskt bruk. Vi har också märkt att det är mycket man tar för givet i dagens samhälle och vi har verkligen fått ta del av kontrasterna genom att bo i skogen. Tillgång till dusch, rena kläder och mat är lyx.

Tillsist har vi lärt oss mycket om PR och teknik och nya kontakter har knutits. Vi har intervjuats för ett flertal tidningar och bara det är en nyttig sak att kunna klara av. Vi har även startat bloggen och sett till att det går att streama m.m. 

Vi känner att de momenten man behöver behärska för att kunna överleva är föda, eld och vatten och det är dessa som vi under året har jobbat utefter och skapat t.ex. labbar kring.

Med reservation för att vi garanterat glömt nämna en rad saker vi lärt oss, avslutar vi det här inlägget i hopp om att det i alla fall gav en överblick över vårt projektarbete. Vi har haft kul från början till slut och är riktigt stolta över oss själva!

3 kommentarer:

  1. Naturarvet köper gammelskog för att skogen skall bevaras för framtiden. Genom att gå till deras sida och klicka stödjer man projekten.
    http://naturarvet.se/
    Hälsar
    Plupp

    SvaraRadera
  2. Erat projektarbete är verkligen toppen! Så inspirerande!!! Hade ni några andra idéer som ni valde mellan eller kom ni på det här direkt? Jag går också på Bromma, ska göra projektarbete nästa år och vet inte riktigt vad jag ska göra :) Jag har i alla fall också skaffat en blogg för projektarbetet för det var ju ursmart :)

    SvaraRadera
  3. En liten kommentar om en poäng som ofta glöms bort när det handlar om överlevnad. Man räknar med att har man bara tillgång till vatten så klarar man sig uppemot 3 veckor utan mat innan man svälter ihjäl.

    De flesta som dör i överlevnadssituationer gör det på grund av att de fryser ihjäl eller skadar sig på grund av dåligt omdöme orsakat just av den där "fältkoman" som ni nämner.

    Så att inte svälta ihjäl är egentligen ingen konst, det som är en konst är att undvika fältkoma, hålla sig varm trots att man inte orkar och att undvika att göra dumma saker så man riskerar att skada sig.

    Att klara sig utan mat i en vecka eller två handlar bara om att sitta ner och dricka vatten ungefär (titta på folk som hungerstrejkar).

    Det är just därför man behöver ha koll på hur man gör upp eld och hittar ätliga växter, för att kunna hålla sig borta från fältkoman och undvika att bli nerkyld.

    SvaraRadera