tisdag 3 april 2012

Effektiv projektdag!

Hej igen! 

Vi har inte haft alltför mycket tid till projektarbetet de senaste veckorna på grund av övrigt skolarbete. Men från och med idag ser det rätt lugnt ut framöver, kan bero på att vi går på påsklov imorgon!

Vi har tänkt att lägga mycket tid till projektet denna vecka och vi satte igång redan idag, som ni kan se på våran bambuser-sida så har vi idag lärt oss att rensa fisk. Vi åkte till Coop och köpte en aborre som vi tömde på inälvor och därefter tillagade vi filéerna, det blev faktiskt riktigt gott och vi insåg hur viktigt det är att vi tar med oss lina ut i skogen så vi kan bygga ett fiskenät. Gå gärna in och titta hur det gick! 

När vi hade fått massor utav energirikt fett från fisken satte vi igång med att läsa de böcker som vi lånat på biblioteket förra veckan. Vi hade både Handbok Överlevnad från 1988 skriven av Erik G Bengtsson, Chéf för armén och Att överleva på naturens villkor: Handbok för säkerhet i vildmarken av Stefan Källman och Harry Sepp, 2001. Båda dessa böcker rekommenderas starkt till nyfikna överlevare.

Vi visste sedan tidigare att det allra viktigaste att få i sig under veckan är vattnet, och denna del i projektet känner vi oss helt säkra inför. Vi har (som ni kan läsa i tidigare inlägg) prövat att rena vatten. Vi har även skickat in tester på vattnet i den sjö som ligger i det område som vi kommer utföra överlevnadsveckan på, och det visade sig att detta vatten hade väldigt bra värden, man kan säga att de var perfekta i jämförelse med mälarvattnet som vi också testade.

I arméns handbok läste vi att ingaget av vattnen är väldigt viktigt, och att den minsta vattenmängden som en människa i rörelse bör få i sig under en dag ligger på 2,5-3 liter. Som man ser på bilden nedan så består 65% av kroppen av enbart vatten, och då förstår man hur viktigt det är att hålla en jämn vätskebalans i kroppen. 

Image

Vi kommer alltså vara noga med att ösa på med vatten för att hålla oss pigga och orka med att söka efter föda. Men då uppstår den mest intressanta frågan av alla: vad kan man livnära sig på i den svenska skogen egentligen? 

Vi har börjat med en informativ tabell som vi kommer ha stor nytta av väl ute i skogen, och vi vet ju att ni läsare är hemskt nyfikna så vi ska göra så gott vi kan, och till dess, stay tuned! Glöm inte att chocka in vår bambuserproffe:
www.bambuser.com/channel/Mittinaturen 

Tack för oss! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar